Brugernes Akademi

Ældre stofbrugere og plejehjem: Behov for særlige løsninger

Antallet af ældre stofbrugere og socialt udsatte er stigende, men det eksisterende plejesystem er ikke gearet til deres behov. Brugernes Akademi og Kirkens Korshær opfordrer derfor regeringen til at etablere flere specialiserede plejehjem, der kan give værdig omsorg til denne gruppe.

Ifølge Kirkens Korshær er der et stigende antal socialt udsatte ældre, der ender på herberger og natvarmestuer, fordi traditionelle plejehjem ofte ikke kan rumme deres komplekse fysiske og psykiske udfordringer. Derfor opfordrer organisationen regeringen til at oprette specialiserede plejehjem, hvor socialt udsatte ældre kan få den værdige omsorg, de har brug for.

Anja Plesner Bloch: “Mit livs fortrydelse er, at jeg flyttede på plejehjem”

Anja Plesner Bloch er en af de mange tidligere stofbrugere, der har oplevet, hvordan det traditionelle plejesystem ikke er indrettet til mennesker som hende. Hun er 54 år og lider af lungesygdommen KOL, hvilket gjorde, at hun i foråret flyttede på plejehjem. Men opholdet har langt fra levet op til hendes forventninger.

“Jeg troede, at hvis jeg flyttede på plejehjem, kunne jeg bare trykke på en klokke, og så kom der nogen, når jeg ikke kunne få vejret. Men sådan fungerer det ikke helt. Faktisk havde jeg en fantastisk hjemmehjælp, da jeg boede i min egen lejlighed. I dag er det umuligt at flytte, for jeg finder aldrig en så billig lejlighed igen,” siger Anja.

Hun føler sig alene og fremmedgjort blandt plejehjemmets ældre beboere, som er i en helt anden livsfase. Samtidig oplever hun, at personalet ikke har den nødvendige viden om tidligere stofbrugeres helbredsproblemer.

Behov for specialiserede plejehjem

Kirkens Korshær og flere eksperter peger på, at der er brug for plejehjem, der er indrettet specielt til tidligere stofbrugere og andre socialt udsatte. Mange af dem har alvorlige fysiske lidelser, såsom KOL og hepatitis, samt psykiske traumer, der kræver en særlig indsats fra sundhedspersonalet.

Et alternativ kunne være at etablere plejehjem, hvor beboerne kan leve blandt ligesindede og modtage pleje af personale med erfaring inden for stofmisbrug og social udsathed. Flere steder i landet findes allerede initiativer, hvor ældre udsatte får skræddersyet støtte, men der er stadig lang vej igen, før behovet bliver dækket.

Et værdigt liv i alderdommen – for alle

Når regeringen taler om en værdighedsreform for de mest udsatte, bør ældre stofbrugere inkluderes i løsningerne. Som Anja siger: “Hvad nytter det, at mange af os udsatte bliver ældre, hvis livskvaliteten mangler?”

Det er tid til at tage debatten om, hvordan vi sikrer et værdigt liv for alle – uanset fortid.

Vil du vide mere, så læs artiklen i Kristelig Dagblad, hvor Anja beskriver nogle af de udfordringer hun oplever.