Image pattern.jpg loading placeholder
Image Ud af C.jpg loading placeholder

Ud af C'eren

Ud af C’eren er et udgående projekt der tilbyder test- og udredning for mennesker, der er i risikogruppen for at have leversygdommen hepatitis C. Udredningen sker gennem test, fibroscanning og henvisning til behandling. Projektet er udgående i den forstand, at vi afvikler testning mv fra en mobil klinik, som kører ud og møder brugerne, hvor de er.

I forbindelse med projektet har vi i samarbejde med andre stofbrugere udviklet informationsmateriale om hepatitis C, forebyggelse og behandlingsmuligheder, som er skrevet i vores "eget sprog". Bl.a. hedder projektet 'Ud af C'eren', fordi brugerne kalder hepatitis C for 'C'eren'.

Det vurderes, at ca. 20.000 mennesker i Danmark har hepatitis C - en meget smitsom virus, der kan give leverbetændelse og i værste fald udvikler sig til leverkræft hos den smittede. Ca. 75% af de smittede er nuværende eller tidligere stofbrugere.
Flere af os i Brugernes Akademi har selv oplevet på nært hold og egen krop, hvor invaliderende sygdommen hepatitis c kan være, hvor frustrerende det er, at man som bruger ikke ved nok om sygdommen, og hvor ulykkelig man er, når man så først har fået at vide, at man er smittet, men ikke kan få behandlingen. Derfor arbejder vi på to planer: vi arbejder for at få oplysning og mulighed for testning ud til brugerne, og vi arbejder politisk for at skubbe til grænsen for, hvornår man kan få behandling. Vi har i den forbindelse skrevet kronikker, debatindlæg, holdt mundtlige oplæg på konferencer og haft foretræde for Folketingets Sundhedsudvalg.
En stor del af de smittede stofbrugere ved ikke selv, at de er smittede, og en stor del af gruppen har valgt hjælpeapparatet fra og er derfor meget svære at nå. Vi har i Brugernes Akademi kontakt med brugere og brugergrupper over hele landet både i og udenfor systemet, og vi har i flere år arbejdet målrettet med at skabe en samlet hepatitis C indsats rettet mod alle tidligere og nuværende stofbrugere. Ud af C'eren er vores bud på at løse problemet med manglende oplysning og opsporing iblandt stofbrugere i risikogruppen for hep C.
Her på siden kan du læse mere om vores projekt. Ønsker du yderligere information eller at få os ud til testning, oplæg eller blot få tilsendt materiale, så tøv ikke med at kontakte os.

Ud af C'erens informationsmateriale

Som brugerorganisation ved vi, hvor mange myter og hvor stor mangel på viden, der hersker ude blandt stofbrugerne i Danmark om hepatitis C. Derfor udviklede vi Ud af C'eren kampagnen, der tager fat i alle de vigtige emner i et sprog, det er til at forstå og forholde sig til.
Materialet findes i 2 former. Den ene er en klassisk folder, hvori man kan læse mere udførligt om sygdommen. Den anden er vores egen opfindelse - vi kalder den et "fixeunderlag" - som er et ark papir, der foldes ud, og kan bruges som sterilt underlag til når man skal preparere sit fix. Det er lavet i et vandafvisende materiale, så man kan suge sit fix op igen, skulle man være så uheldig at vælte det. Samtidig er det også en plakat med de vigtigste informationer om hepatitis C og behandling.
Hep C Folder_billedeImage Hep C Folder_billede.png loading placeholder
Fixeunderlag_billedeImage Fixeunderlag_billede.png loading placeholder
Hvis du er interesseret i at få tilsendt en stander og en kasse med materialet til dit center, værested eller lignende. Det er ganske gratis - vi ønsker at materialet kommer ud til så mange brugere som muligt.
Vi kommer også meget gerne ud til jer og holder et oplæg eller tager os en snak med brugerne om livet som hepatitis C-smittet, om forebyggelse, behandling og vores arbejde med Ud af C'eren.

standerImage stander.jpeg loading placeholder

Se også vores informationsfilm om hepatitis C

Hep C InfofilmImage Hep C Infofilm.png loading placeholder
Vi har i Brugernes Akademi udviklet en kort informationsfilm om hepatitis C. Heri fortæller 3 brugere om det at leve med og få behandling for sygdommen samt om smitteveje, symptomer og vigtigheden af at gå til kontrol.
Kontakt os, hvis du ønsker filmen tilsendt til visning på dit center, eller se filmen på vores youtubekanal.

Hepatitis C testning og udredning

Erfaringer fra udenlandske projekter har vist, at særligt udsatte stofbrugere bedst kan hjælpes ved en kombination af en udgående tilgang og den såkaldte peer to peer-metode . Derfor er har vi udviklet et koncept med testning og oplysning, hvor vi i samarbejde med frivillige læger og sygeplejersker kommer ud til brugerne på deres væresteder, stofindtagelsesrum og hæng-ud-steder. Vi overtog i 2017 den tidligere Fixelance af Socialforvaltningen i København og bruger den nu som mobil klinik til vores testningsarrangementer.
Udover de frivillige læger og sygeplejersker, der til dagligt arbejder med infektionsmedicin, stiller vi selv med peer-personer fra Brugernes Akademi, det vil sige mennesker med en lignende baggrund, som allerede er diagnosticeret med hep C, har modtaget behandling og kan støtte dem, der tester positiv via projektet, med vejledning og tilbud om følgeskab i behandling.
BrugerbussenImage Brugerbussen.jpg loading placeholder
Når Ud af C’eren afholder test-arrangementer sker det oftest i samarbejde med lokale aktører i den by, hvor arrangementet finder sted. Det kan eksempelvis være et Gadeteam eller medarbejdere på et værested, der har lokalkendskab og eksempelvis ved, hvor målgruppen opholder sig. De lokale aktører kan også være nødvendige for at skabe kontakt og tillid til målgruppen forud for og under et test-arrangement.
Odense_testningImage Odense_testning.jpg loading placeholder
Projektet har haft forskellige og skiftende samarbejdspartnere alt afhængig af den sammenhæng arrangementet blev afviklet i. I februar testede vi for eksempel i forbindelse med en fordboldturnering for udsatte på Nørrebro. Her samarbejdede vi med IDVI, Ungdommens Røde Kors og sundhedspersonale fra Rigshospitalet. I December 2017 afholdt vi et test-arrangement i stofindtagelsesrummet H17 på Vesterbro i København. Her samarbejede vi med personalet, lægen ved H17 samt frivilligt sundhedspersonale, der var rekrutteret fra hele landet.
Testning_Briefing af læger_H17Image Testning_Briefing af læger_H17.jpg loading placeholder
Projektet har under opstarten modtaget støtte fra firmaerne Gilead, MSD og AbbVie, som også har hjulpet med praktiske forhold omkring projektet. I 2018 har projektet modtaget 3-årig støtte fra Sundhedsstyrelsen og Sygekassernes Helsefond.
For mere information kontakt projektleder Jonas Demant Hansen på e-mail: Jonas@brugernesakademi.dk eller på telefon 61842142.
Her har vi testet i 2017 / 2018
Testning Ferie Camp Randers 2017Image Testning Ferie Camp Randers 2017.jpg loading placeholder
Ferie Camp, Randers, 31. juli - 4. august 2017
Testede: 107 Positive: 14
Testning H17 dec 2017Image Testning H17 dec 2017.jpg loading placeholder
Stofindtagelsesrummet H17, København V 6. - 8. december 2017.
Testede: 64 Positive: 13
BA-teametImage BA-teamet.jpg loading placeholder
IDVI CUP, Nørrebrohallen, København 10. februar 2018
Testede: 20 Positive: 2
Testning_Odense2Image Testning_Odense2.jpg loading placeholder
Odense, 14. maj 2018
Testede: 18 Positive: 10
Testning Sundholm Maj 2018Image Testning Sundholm Maj 2018.jpg loading placeholder
Sundholm, København S, 18. maj 2018
Testede: 41 Positive: 5
Kontaktinfo:
info@brugernesakademi.dk
Tlf. nr.: 20377264
Adresse:
Enghave Plads 6, 3. tv
1670 København V