Brugernes Akademi skaber inkluderende fællesskaber der bekæmper ensomhed blandt udsatte stofbrugere i udkantsdanmark.
Mange udsatte stofbrugere fortæller at det kan være svært at bo i mindre byer eller på landet. Det skyldes at fordommene er store og tilbuddene om støtte og fællesskab er små eller slet ikke eksisterer. Det vil vi gerne lave om på med støtte fra Social – og Boligstyrelsen. Brugernes Akademi starter tre inkluderende fællesskaber der bekæmper ensomhed blandt udsatte stofbrugere i Region Sjælland.
Vores fællesskaber har base i Slagelse, Nykøbing Falster og Sakskøbing. Her mødes udsatte mennesker med stoferfaring uden løftede pegefingre eller høje krav. I stedet har vi fokus på at alle mødes i øjenhøjde og at fællesskaberne genererer oplevelsen af at høre til. Vi tror på, at ensomhed og følelsen af udsathed kan reduceres. Især når man oplever at blive en del af et positivt fællesskab. Det er nemlig vigtigt at blive set som et menneske – fremfor boligløs, stofbruger, psykiatrisk patient m.m.
Vi mødes ca. en gang om ugen til fællesspisning, fitness og sociale aktiviteter. Alle aktiviteter etableres og udtænkes sammen med lokale stofbrugere og frivillige. I løbet af 2024 inviterer vi også til undervisningsarrangementer i social – og sundhedsrettigheder, da viden om rettigheder styrker udsattes handlemuligheder.
Lokale partnerskaber med bl.a. foreningsliv er en afgørende del af projektets DNA. Vi vil nemlig gerne bygge bro mellem udsatte stofbrugere og eksisterende frivillige aktører. Det er nemlig vores erfaring, at stofbrugere ofte fravælger eksisterende tilbud pga. frygt for stigmatisering og fordomme. Derudover ønsker eksisterende tilbud ofte ikke at inkludere stofbrugere i deres aktiviteter pga. fordomme. Projektet ønsker at nedbryde disse barrierer og støtte stofbrugere og lokalmiljøet til at opbygge kendskab til hinanden.
Kender du nogen som kunne have gavn af vores nye fællesskaber der bekæmper ensomhed i Slagelse, Nykøbing Falster og Sakskøbing? Eller har du lyst til at blive frivillig i et meningsfyldt fællesskab? Vær med til at gøre en kæmpe forskel for mennesker som lever et liv med ensomhed. Hør mere om indsatsen og kontakt projektleder Maja eller frivilligkoordinator Chiara.
Du kan også ringe på 24 52 24 42.